Știri

În Bosnia-Herțegovina, este interzisă negarea genocidului, conform noilor amendamente la Codul penal. Sârbii anunţă că vor boicota activitatea instituţiilor centrale ale țării

Bosnia and Herzegovina
© EPA/SRDJAN SUKI   |   EU Special Representative for Bosnia and Herzegovina Valentin Inzko talks to press during the informal meeting of EU Ministers of Foreign affairs in Hluboka nad Vltavou, Czech republic

Susține jurnalismul independent

Liderii partidelor politice ale sârbilor din Bosnia au anunţat boicotarea instituţiilor centrale ale Bosniei-Herțegovina, în semn de protest faţă de decizia Înaltul Reprezentant al comunităţii internaţionale de a interzice negarea genocidului. Ei contestă astfel măsura diplomatului austriac Valentin Inzko, care a impus vineri mai multe amendamente la Codul penal bosniac pentru a interzice negarea genocidului şi a crimelor de război în această ţară unde masacrul de la Srebrenica este adesea minimalizat de liderii sârbi.

Înaltul Reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia, al cărui rol este să vegheze la respectarea acordului de pace de la Dayton, dispune de puteri discreţionare care îi permit să impună legi sau să demită aleşi. Faptul că Valentin Inzko a recurs la aceste puteri – în premieră, în ultimii ani – cu doar o săptămână înainte de încheierea mandatului său, i-a surprins şi nemulţumit puternic pe responsabilii politici ai sârbilor bosniaci. Diplomatul austriac, aflat în funcţie de 12 ani, urmează să-i predea ştafeta, la 1 august, germanului Christian Schmidt, a cărui numire este contestată la ONU de Rusia şi China.

„Începând de mâine, reprezentanţii politici sârbi nu vor mai participa la activitatea instituţiilor comune din Bosnia-Herţegovina şi nu vor mai lua nicio decizie, atât timp cât această problemă nu este rezolvată“ – a declarat într-o conferinţă de presă Branislav Borenovic, unul din liderii opoziţiei în Republika Srpska, entitatea sârbilor bosniaci. El a precizat că hotărârea se referă la preşedinţia tripartită, la Parlament şi Guvern, ceea ce înseamnă, practic, intrarea în blocaj a acestor instituţii centrale.

De la sfârşitul războiului intercomunitar (1992-1995), Bosnia este divizată în două entităţi, Republika Srpska şi Federaţia croato-musulmană. Comis cu câteva luni înainte de sfârşitul războiului soldat cu 100.000 de morţi, masacrul de la Srebrenica, în care forţele sârbe bosniace au ucis în jur de 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci musulmani, a fost calificat drept genocid de justiţia internaţională.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți

Aproape un miliard de alegători, un milion de secții de votare și un scrutin care durează de pe 19 aprilie până pe 1 iunie.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești

Țintele au fost orașele Dnipro și Krivoi Rog.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Posibil atac israelian în centrul Iranului
Posibil atac israelian în centrul Iranului

Teheranul susține că instalațiile nucleare din regiune sunt „complet sigure”.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă

Săptămâna trecută, Arhiva Națională de Filme a interzis difuzarea a două filme rusești de propagandă, care urma să fie proiectate la două cinematografe din București.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024