Știri

Cehia a anunțat că ia în calcul expulzarea tuturor diplomaților ruși acreditați la Praga

Object Name: CZECH REPUBLIC RUSSIA DIPLOMACY
© EPA-EFE/MARTIN DIVISEK   |   Czech Foreign Minister Jan Hamacek talks to media as plane with expelled diplomats from Czech embassy in Moscow arrives at the Vaclav Havel Airport in Prague, Czech Republic, 19 April 2021

Susține jurnalismul independent

Cehia a anunțat că ia în calcul expulzarea tuturor diplomaților urși acreditați la Praga și a acuzat Rusia de un atac terorist fără precedent în 2014, când agenții acesteia ar fi aruncat în aer un depozit de muniție din estul țării. "Sunt pregătit pentru orice. Chiar să repornim de la zero. Asta înseamnă că i-am putea trimite acasă pe toți" - a afirmat, pe Facebook, noul șef al diplomației de la Praga, Jan Hamacek, care ocupă și portofoliul Internelor. El a cerut Uniunii Europene și NATO să-și manifeste solidaritatea, printr-o acțiune comună în fața comportamentului agresiv al rușilor.
Anterior, Hamacek anunțase expulzarea a 18 angajaţi ai ambasadei ruse de la Praga, implicaţi, potrivit serviciilor speciale, în activităţi de spionaj, iar Moscova a ripostat imediat, expulzând 20 de cehi. La rândul său, premierul Andrej Babis a spus că există probe certe că agenţi ai spionajului militar rusesc, GRU, sunt implicaţi în explozia, în octombrie 2014, la Vrbetice, a unui depozit de muniţii, în care au fost ucişi doi oameni. Depozitul conţinea 58 de tone de muniţii, iar explozia, care a pus în pericol numeroase vieţi, a fost urmată, în decembrie acelaşi an, de o alta, care a distrus de 98 tone. Structura cehă pentru combaterea crimei organizate, NCOZ, a  subliniat că doi bărbaţi cu cetăţenie rusă căutaţi în cadrul acestei anchete, Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, amândoi născuţi la sfârşitul anilor 70, sunt urmăriţi şi de autorităţile britanice, în dosarul tentativei de asasinat, în 2018, a fostului ofiţer de informaţii transfug rus Serghei Skripal, care a supravieţuit după ce a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok. Babis a mai afirmat că muniția de la  Vrbetice aparținea unui vânzător bulgar de armament, care, foarte probabil, avea printre clienți entități ce luptau contra Rusiei. Societatea Emco, a omului de afaceri Emilian Gebrev, a negat orice legătură cu depozitul din Cehia în momentul atacului, dar media notează că Gebrev  însuși a fost, în 2015, la Sofia, victima unei tentative de otrăvire cu un agent neurotoxic. Comentatorii de la Praga remarcă și precizarea lui Babis că decizia de expulzare a diplomaţilor ruşi are susţinerea totală a preşedintelui Milos Zeman, cotat, în general, drept pro-moscovit. Anterior, Zeman criticase servciile de informaţii ale ţării sale fiindcă au acuzat Rusia că s-a aflat la originea recentelor atacuri cibernetice contra unor instituţii-cheie de la Praga.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Atac armat pe o șosea din Cisiordania ocupată
Atac armat pe o șosea din Cisiordania ocupată

A fost vizat și un autobuz școlar.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Rușii atacă masiv Ucraina cu drone și rachete
Rușii atacă masiv Ucraina cu drone și rachete

Acestea au vizat regiuni din estul și sudul țării.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
România, al doilea cel mai mic cost pe oră cu forța de muncă din UE
România, al doilea cel mai mic cost pe oră cu forța de muncă din UE

Costul unei ore de muncă în România este de numai 11 euro.

Veridica News
Veridica News
27 Mar 2024
În 2023, Google a eliminat peste 5,5 miliarde de reclame
În 2023, Google a eliminat peste 5,5 miliarde de reclame

În 2023, Google a blocat sau eliminat peste 5,5 miliarde de reclame, în creștere ușoară față de anul precedent, și 12,7 milioane de conturi de advertiser, aproape dublu față de anul anterior.

Veridica News
Veridica News
27 Mar 2024