Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

OCCRP: Un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, politicianul și oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, câștigă zeci de milioane din dividendele afacerilor cu petrol rusesc

medvedciuk

Un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, politicianul și oligarhul ucrainean  Viktor Medvedciuk, câștigă zeci de milioane din dividendele afacerilor cu petrol rusesc. O  investigație de presă realizată de Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției (OCCRP)) și serviciul ucrainean al postului Radio Europa Liberă – Radio Libertatea relevă că, prin intermediul unei rețele de companii și pentru pentru o sumă modică, el și un asociat al său au obținut un contract foarte lucrativ la o rafinărie rusescă. Ulterior, Medvedciuk a creat și finanțat cel mai mare partid promoscovit din Ucraina, potrivit unei 

Începutul anului 2014, când, forțat de protestatarii pro-occidentali, președintele filorus Viktor Ianukovici fugea din Kiev, iar așa-numiții omuleți verzi din trupele speciale rusești invadau peninsula Crimeea, a fost, spun experții, un punct de cotitură în strategiile prin care Kremlinul încearcă să-și mențină influența în Ucraina.

Un important pachet de acțiuni al companiei Yug Energo, proprietara unei rafinării profitabile din regiunea Rostov, din sudul Rusiei, a fost vândut firmelor controlate de actualul șef al opoziției promoscovite de la Kiev, Viktor Medvedciuk, și de partenerul său statornic în afaceri, parlamentarul Taras Kozak. Tranzacția a avut loc în Cipru, insulă celebră drept scenă a unor afaceri la limita legislației internaționale și paradis al criminalității cu gulere albe.

Ancheta de presă arată că tandemul ucrainean a cumpărat, pentru numai 40 de mii de dolari, 42% din acțiunile Yug Energo de la miliardarul Serghei Kislov, un magnat al uleiurilor vegetale. În 2018, ponderea acțiunilor lui Medvedciuk și Kozak ar fi crescut la 93 de procente.

Acțiunile deținute de Medvedciuk și Kozak la Yug Energo le-au oferit acestora mare parte din profitul rafinăriei Novoșahtinski. Zecile de millioane de dolari primite de acolo i-au permis lui Medvedciuk să-și relanseze cariera politică și să finanțeze cel mai mare partid prorus din Ucraina, numit Platforma de Opoziție – Pentru Viață.

Oligarhul, azi în vîrstă de 66 de ani, e un veteran al politicii ucrainene și beneficiarul unor legături strânse cu decidenții de la Moscova. Însuși președintele rus, Vladimir Putin, a declarat presei că l-a cunoscut pe Medvedciuk la începutul anilor 2000, când acesta lucra la Președinția Ucrainei, ca șef de personal al altui filorus,  Leonid Kucima.

Nașul Putin, așa îl numesc realizatorii investigației jurnalistice pe liderul de la Kremlin, care, în 2004, a botezat-o pe fiica lui Medvedciuk, Daryna. Svetlana Medvedeva, soția celui cotat, în epocă, drept cel mai docil și de încredere om al lui Putin, fostul premier și președinte butaforic Dmitri Medvedev, a fost aleasă drept nașa fetiței.  

După așa-numita Revoluție Portocalie din 2004, când ucrainenii au optat pentru o administrație pro-occidentală, condusă de președintele Viktor Iușcenko, Medvedciuk a încercat să carteleze formațiunile rusofile într-un singur bloc parlamentar. A eșuat în 2006, când n-a câștigat niciun mandat în Legislativ, dar a reapărut în prim-plan patru ani mai târziu, după victoria lui Ianukovici la prezidențiale, pledând pentru legături economice mai strânse cu Rusia.

După fuga lui Ianukovici, amintesc reporterii de investigație, Medvedciuk a fost ținta unor sancțiuni din partea Statelor Unite, pentru violarea suveranității Ucrainei, și a Canadei, pentru responsabilitate politică în criza din țara sa. A rămas, un timp, în penumbră, înainte de a repărea în spațiul public, ca să pledeze, din nou, pentru reintrarea Ucrainei pe orbita Moscovei. A cumpărat, în 2018 și 2019, trei canale de televiziune, 112, Zik și NewsOne, și grație propagandei acestora, a trimis, anul trecut, în parlament 44 de deputați  ai platformei sale, dintr-un total de 450 de membri ai Radei. Luna trecută, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei Ucrainei, Iulia Mendel, a explicat că sancţiunile introduse împoriva unor televiziuni deţinute, de facto, de acest apropiat al Kremlinului au fost adoptate în conformitate cu o rezoluţie votată în 2018 în Parlament şi pe baza recomandărilor făcute de serviciul ucrainean de securitate. Ea a spus că blocarea emisiei celor trei posturi nu poate fi considerată drept un atac asupra libertăţii de exprimare în Ucraina. "Este vorba despre cei care au colaborat cu partea inamică în teritoriile ocupate" - a precizat Iulia Mendel, cu referire la peninsula Crimeea, anexată de ruşi acum şapte ani, şi la regiunea Donbas, din estul Ucrainei, controlată de rebelii separatişti pro-moscoviţi. Ea acuzat aceste canale TV, finanţate din Rusia, că au uitat de mult ce înseamnă standarde jurnalistice, verificarea faptelor sau prezentarea a cel puţin două puncte de vedere şi "s-au transformat într-un instrument de propagandă, utilizat în interesul statului agresor, care a încălcat suveranitatea şi frontierele Ucrainei”. Interdicţia impusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski prevede retragerea licenţelor de emisie şi a frecvenţelor TV şi blocarea conturilor pentru o perioadă de cinci ani.

 

Tags: Russia
Carte recomandata
Other news
Parlamentul din Kosovo a adoptat o rezoluție care condamnă genocidul comis de trupele sârbe, în 1995, la Srebrenica, în Bosnia

Parlamentul din Kosovo a adoptat o rezoluție care condamnă genocidul comis de trupele sârbe, în 1995, la Srebrenica, în Bosnia

Tribunalul Penal Internațional respinsese apelul introdus de fostul șef militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, condamnat la închisoare pe viață pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război, în timpul conflictelor intercomunitare ce au însoțit dezmembrarea fostei Iugoslavii.

Ungaria va produce vehicule de luptă Lynx în colaborare cu compania germană Rheinmetall

Ungaria va produce vehicule de luptă Lynx în colaborare cu compania germană Rheinmetall

Rheinmetall intenţionează să investească, în următorii ani, peste 600 de milioane de euro în Ungaria, iar în ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea, respectiv producţia de arme şi muniţie, acest lucru va face din Ungaria un lider şi în Europa.

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că Premiul Nobel pentru Pace nu e un scut pentru jurnalistul Dmitri Muratov

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că Premiul Nobel pentru Pace nu e un scut pentru jurnalistul Dmitri Muratov

Novaia Gazeta, publicația moscovită condusă de Muratov, e considerată singurul ziar cu adevărat critic care are influenţă naţională în Rusia de azi.

27 Mar 2021

3 minutes read
Rusia a anunțat că suspendă activitatea reprezentanței sale pe lîngă NATO și că închide misiunea aliată la Moscova
Rusia a anunțat că suspendă activitatea reprezentanței sale pe lîngă NATO și că închide misiunea aliată la Moscova

Luna aceasta, NATO a decis să retragă acreditările a opt membri ai misiunii ruse pe lângă cartierul său general de la Bruxelles, despre care media occidentale scriu că ar fi implicați în activități de spionaj și crime.

18 Oct 2021
A murit generalul american Colin Powell, primul secretar de stat de culoare din istoria Statelor Unite
A murit generalul american Colin Powell, primul secretar de stat de culoare din istoria Statelor Unite

A condus diplomația de la Washington din 2001 până în 2005 și, în cursul mandatului său, a avut loc cea mai mare extindere spre est a NATO, care a inclus România și alte șase state ex-comuniste.

18 Oct 2021
Igor Dodon renunță la șefia partidului și la mandatul de deputat
Igor Dodon renunță la șefia partidului și la mandatul de deputat

În ultimul an, PSRM și Igor Dodon au suferit două înfrângeri electorale, în alegerile prezidențiale și parlamentare din Republica Moldova.

18 Oct 2021
Medici și asistenți medicali din Republica Moldova sunt, de luni, în România, pentru a ajuta personalul medical de la spitalul modular de lângă Iași
Medici și asistenți medicali din Republica Moldova sunt, de luni, în România, pentru a ajuta personalul medical de la spitalul modular de lângă Iași

România a fost principalul donator de vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova.

18 Oct 2021