Știri

Bulgaria a raportat, marți, un număr record de cazuri noi de contaminare cu COVID-19 în ultimele 24 de ore

Object Name: BULGARIA CORONAVIRUS PANDEMIC COVID19
© EPA-EFE/VASSIL DONEV   |   A men waiting for an injection of a vaccine against COVID-19 from a mobile immunization team in the village of Krushovitsa, Bulgaria on 10 October 2021. Bulgaria continues to be the last in terms of vaccination in the EU.

Susține jurnalismul independent

Bulgaria a raportat, marți, un număr record de cazuri noi de contaminare cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, 5,863. În același interval, au decedat 243 de oameni infectați cu noul coronavirus. Numărul total al bulgarilor contaminați care și-au pierdut viața de la declanșarea pandemiei a trecut de 23 de mii. Țara cu șapte milioane de locuitori are cea mai mica rată de vaccinare anti-COVID-19 dintre toți cei 27 de membri ai Uniunii Europene, de numai 24%, față de o medie comunitară de aproape 75 de procente.

Introducerea de către guvernul interimar a așa-numitelor certificate verzi, fără de care nu e permis accesul la numeroase activități, a provocat proteste de stradă și criticile președintelui Rumen Radev. Potrivit corespondentului Radio România la Sofia, Radev a declarat că ministerul Sănătăţii a greșit introducând regula certificatului verde de pe o zi pe alta. În Bulgaria, amenzile pentru încălcarea normelor sanitare variază între echivalentul a 150 şi 500 de euro. Folosirea unui certificat fals poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare şi o amendă echivalând cu 25 de mii de euro.

Analiștii prevăd că țara cea mai săracă din Uniunea Europeană va avea în continuare dificultăți majore în gestionarea crizei sanitare. Pe 14 noiembrie au loc noi alegeri parlamentare anticipate, iar viitorul legislativ promite să fie la fel de fragmentat politic și ideologic ca și cele anterioare, care n-au reușit să decanteze majorități stabile. Partidul de centru-dreapta GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) e primul în intenţiile de vot – relevă un sondaj sociologic. GERB, care, condus de longevivul premier Boiko Borisov, a guvernat Bulgaria mai mult de un deceniu, e cotat cu 23,1% din opţiuni, scor apropiat de cel de obţinut la scrutinul de pe 11 iulie. Socialiştii, descendenţii fostului partid unic comunist pro-sovietic, au trecut pe poziţia a doua, cu 16.8%, cu trei procente mai mult decât în vară. Podiumul e completat de un nou partid de centru, înfiinţat de doi foşti miniştri populari, care îşi spune Continuăm schimbarea şi e creditat cu 15.9%. S-a prăbuşit la doar 10,4 procente formaţiunea anti-sistem Există un astfel de popor (ITN), al animatorului TV Slavi Trifonov, care câştigase în iulie cu 24.1%. Alte două formaţiuni ar mai trece pragul electoral de 5 procente.

Odată cu parlamentarele va avea loc și primul tur de scrutin al prezidențialelor, al căror favorit cert e șeful statului în exercițiu, Rumen Radev. Fost pilot militar, apropiat socialiștilor ex-comuniști și inamic jurat al lui Borisov, el s-a raliat protestelor ample împotriva sistemului corupt patronat de fostul premier. Popularitatea lui Radev a crescut după ce a numit un guvern interimar, condus de un alt fost militar, generalul Stefan Yanev, care a dezvăluit schemele de corupție ale GERB și a concediat mulți dintre fidelii lui Borisov.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Rușii atacă masiv Ucraina cu drone și rachete
Rușii atacă masiv Ucraina cu drone și rachete

Acestea au vizat regiuni din estul și sudul țării.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
România, al doilea cel mai mic cost pe oră cu forța de muncă din UE
România, al doilea cel mai mic cost pe oră cu forța de muncă din UE

Costul unei ore de muncă în România este de numai 11 euro.

Veridica News
Veridica News
27 Mar 2024
În 2023, Google a eliminat peste 5,5 miliarde de reclame
În 2023, Google a eliminat peste 5,5 miliarde de reclame

În 2023, Google a blocat sau eliminat peste 5,5 miliarde de reclame, în creștere ușoară față de anul precedent, și 12,7 milioane de conturi de advertiser, aproape dublu față de anul anterior.

Veridica News
Veridica News
27 Mar 2024
Aeronave ale Royal Air Force, la baza de la Mihail Kogălniceanu
Aeronave ale Royal Air Force, la baza de la Mihail Kogălniceanu

Cele șase avioane Eurofighter Typhoon vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită, sub comanda NATO.

Veridica News
Veridica News
27 Mar 2024