Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Autoritățile poloneze anunță că iau în calcul suplimentarea restricțiilor sanitare, dacă rata zilnică a contaminărilor cu COVID-19 trece de șapte mii

Object Name: epaselect POLAND CORONAVIRUS VACCINES PROTEST
© EPA-EFE/PIOTR WITTMAN POLAND OUT  |   People take part in a protest against COVID-19 vaccines in Gdansk, northern Poland, 23 October 2021. Poland has already distributed 38,589,845 doses of Covid-19 vaccines, with 19,818,102 people having been fully vaccinated, according to data posted on the official government website.

Polonia va trebui să ia în calcul suplimentarea restricțiilor sanitare, dacă rata zilnică a contaminărilor cu COVID-19 trece de șapte mii – a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Adam Niedzielski, citat de agențiile nternaționale de presă. El a adăugat că o decizie în acest sens ar putea fi adoptată la începutul lunii noiembrie și că autoritățile nu pregătesc o carantină totală. Numărul cazurilor noi a trecut, deja, de șase mii pe zi, iar statisticile guvernului atestă că rata infectărilor aproape se dublează de la o săptămână la alta.

Ca în majoritatea statelor din centrul și estul continentului, numărul persoanelor imunizate în Polonia contra noului coronavirus este sub media Uniunii Europene. Circa 20 din cele peste 38 de milioane de polonezi au făcut schema completă de vaccinare. Majoritatea populației rămâne fidelă influentei biserici catolice, iar comentatorii amintesc că, în primăvară, episcopii polonezi și-au anunțat ceea ce au numit serioasa obiecție morală față de utilizarea vaccinurilor anti-COVID-19 AstraZeneca și Johnson&Johnson, în a căror compoziție ar fi celule de foetuși avortați. În schimb, pe baza unui document elaborat de un grup de experți în bioetică, apropiat bisericii, ei au aprobat vaccinarea cu doze ARN mesager, precum Pfizer și Moderna.

Înalții clerici au precizat că îi absolvă de păcat pe credincioșii care se imunizează cu vaccinurile incriminate, fiindcă aceștia nu-și pot alege tipul de ser. Polonia distribuia toate mărcile de vaccin omologate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), dar nu permitea alegerea tipului de ser. În decembrie, Vaticanul i-a îndemnat pe catolicii din întreaga lume să se vaccineze anti-COVID-19 și a precizat că toate vaccinurile sunt acceptabile din punct de vedere moral, inclusiv cele fabricate pe baza celulelor sușe ale unor foetuși avortați în anii 60, 70 și 80 ai secolului trecut, reproduse, de decenii, în laborator. Dezbateri în interiorul clerului catolic asupra acestei dileme etice au mai avut loc în America Latină, Australia și Marea Britanie.

Tags: SARS-CoV-2

Other news
Zeci de mii de oameni au manifestat în Georgia, pentru a cere eliberarea fostului președinte  Mihail Saakașvili

Zeci de mii de oameni au manifestat în Georgia, pentru a cere eliberarea fostului președinte Mihail Saakașvili

"Nimeni de pe pământ nu e în măsură să ne poată convinge să-l eliberăm" – declarase, anterior, premierul Irakli Garibașvili.

Criza gazelor: Parlamentul de la Chișinău a  aprobat o rectificare bugetară, pentru plata facturilor restante față de gigantul energetic rusesc Gazprom

Criza gazelor: Parlamentul de la Chișinău a aprobat o rectificare bugetară, pentru plata facturilor restante față de gigantul energetic rusesc Gazprom

La începutul săptămânii, purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a spus că termenul de plată, 22 noiembrie, a fost depăşit, iar Gazprom a notificat Republica Moldova că în decurs de 48 de ore va fi sistată livrarea.

Poliţia georgiană l-a arestat, marţi, pe principalul lider al opoziţiei, în cursul unui raid la sediul partidului său

Poliţia georgiană l-a arestat, marţi, pe principalul lider al opoziţiei, în cursul unui raid la sediul partidului său

„Violenţa şi haosul de la Tbilisi sunt ultimul lucru de care Georgia are nevoie în acest moment” - a apreciat ambasadorul britanic, Mark Clayton.

25 Oct 2021

1 minute read
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021