Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Monitor Fake News, Nr. 3: Cutia de rezonanță a propagandei ruse, dârele ucigașe ale avioanelor și urangutanul „bun samaritean”

fake
©EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   A person scrolls the screen of a mobile phone while loading information on how to counter 'fake news' in New Delhi, India, 02 May 2019.

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Israel: valul 4 al dezinformărilor anti-vaccin  

politifact.com / 5 oct. 2021, factchecked.afp.com / 13 oct. 2021

Mulţi antivaccinişti continuă să invoce ca argument pentru pretinsa ineficienţă a vaccinurilor numărul relativ ridicat de infectări din Israel, acolo unde autorităţile au anunţat săptămâna trecută depăşirea valului patru al pandemiei graţie administrării celei de-a treia doze. În vreme ce, pentru a fi convingători, unii oponenţi ai vaccinării interpretează superficial sau citează trunchiat datele statistice - aşa cum a constatat publicaţia politifact - alţii denaturează radical opiniile exprimate de medici. Este cazul unui interviu acordat în august de doctorul israelian Jacob Kobi Haviv, care şi-a văzut pledoaria pentru vaccinare viralizată pe reţelele de socializare subtitrată în mai multe limbi astfel încât  pare inamicul vaccinurilor. În fapt, aşa cum a constatat Agenţia France Press, fragmentul din interviu distribuit conţine doar observaţia medicului că eficienţa vaccinurilor scade în timp, fiind omisă deliberat continuarea cu apelul său la injectarea cu a treia doză. Mai mult, în varianta integrală a interviului disponibilă pe YouTube nu există afirmaţia falsă atribuită medicului, potrivit căreia 95% din pacienţii internaţi în stare gravă ar fi vaccinaţi. O altă mistificare intenţionată evidenţiată de jurnalişti este crearea aparenţei că datele prezentate de medic se referă la întreaga ţară prin evitarea în traduceri a precizării făcute de acesta că vorbeşte numai despre situaţia spitalului în care lucrează.    

A.U.R. – cutia de rezonanţă a propagandei ruse?  

balkaninsight.com / 8 oct. 2021

Începem revista dezinformărilor cu o investigaţie jurnalistică despre Alianţa pentru Unirea Românilor, publicată recent de Balkan Investigative Reporting Network. Una dintre concluzii este că în grupurile de Facebook şi pe site-urile apropiate partidului naţionalist dezbaterile coincid cu temele promovate de Rusia pentru subminarea Occidentului. Teoria influenţei occidentale malefice, conspiraţia străinilor care jefuiesc bogăţiile ţării, corupţia morală a Vestului şi absurditatea măsurilor impuse de autorităţi pentru a limita efectele pandemiei reprezintă genul de subiecte răspândite sistematic de propaganda pro-Kremlin în alte state europene. Alte pretinse ameninţări de inspiraţie occidentală nelipsite din discuţiile de pe grupurile susţinătorilor AUR privesc drepturile LGBT, educaţia sexuală în şcoli şi declinul valorilor familiei definite ca „tradiţionale”. În ultimul an, paginile de Facebook ale partidului, ale fondatorilor George Simion şi Claudiu Târziu, ca şi cea a lui Călin Georgescu – propunerea de premier la alegerile de anul trecut – au înregistrat, în medie, o creştere de 500 % a numărului de urmăritori. Acestora lise adaugă o rețea de 10 site-uri care, deşi se declară independente, sunt de fapt legate de AUR. Deşi investigaţia nu a putut proba indubitabil implicarea directă a Rusiei în promovarea teoriilor predilecte pe aceste grupuri şi site-uri, expertul în securitatea informaţiei şi combaterea dezinformării digitale Vasile Ţâbrigan consideră că majoritatea simpatizanţilor AUR se comportă ca nişte „agenţi de influenţă inconştienţi” ai propagandei ruse.

Negaţioniştii COVID-19, între absurd şi ridicol    

reuters.com / 8 oct. 2021

Eliminarea oricăror restricţii sanitare şi condiţionări de către Danemarca, Suedia şi Norvegia a fost interpretată de mulţi corona-sceptici ca o dovadă că guvernele acestor ţări recunosc în sfârşit inexistenţa Covid-19, ca şi inutilitatea măştilor de protecţie şi a vaccinurilor. Agenţia Reuters demontează aceste speculaţii, demonstrând că normalizarea vieţii în cele trei state scandinave este în primul rând consecinţa gradului înalt de vaccinare. Astfel, Danemarca administrase până în 7 octombrie 8.800.000 de doze, ceea ce înseamnă că 77% dintre danezi sunt vaccinaţi. După restricţiile severe introduse în decembrie trecut, Danemarca a impus încă din aprilie un corona-paşaport obligatoriu pentru anumite activităţi. În Suedia, două treimi din cetăţeni au primit cea de a doua doză, efectul fiind că în 9 octombrie s-au consemnat doar 16 infectări şi un singur deces. Suedezii mizează în continuare pe conformarea voluntară la respectarea regulilor de către cei nevaccinaţi. La rândul său, Norvegia, care a ridicat restricţiile în 29 septembrie, ajunsese acum o săptămână la o rată de vaccinare a populaţiei adulte de 86% şi zero decese cauzate de Covid.

Conspiraţia „dârelor ucigaşe” redecolează  

observers.france24.com / 8 oct. 2021

Reînvie celebra teorie conspiraţionistă „a dârelor chimice”, lansată de cei convinşi că dârele de condens lăsate în urmă de unele avioane sunt de fapt substanţe chimice sau biologice pulverizate în cadrul unor programe secrete guvernamentale. Un videoclip distribuit la jumătatea lunii trecute cu un avion aflat la sol care împrăştie în aer o substanţă misterioasă în plin aeroport i-a alertat pe conspiraţioniştii de pe reţelele sociale, obţinând sute de mii de vizualizări. Pornind de la logo-ul companiei aeriene şi indicativul de pe coada avionului, jurnaliştii de la France 24 au descoperit că este vorba de un aparat al companiei aviatice japoneze. Ulterior, accesând informaţii disponibile online, au aflat că imaginile au fot filmate pe aeroportul Haneda din Tokyo în 2016. Pentru a dezlega cauza norului misterios, au consultat un expert în investigarea accidentelor aviatice, care a explicat că pare să fie o operaţiune curentă de mentenanţă la generatorul auxiliar al avionului. O explicaţie pe cât de banală, pe atât de dezamăgitoare pentru conspiraţionişti.

Explicaţia banală a unei imagini emoţionante    

verificat.afp.com / 11 oct. 2021

O fotografie emoţionantă cu un urangutan care pare să-i întindă o mână de ajutor unui om în nevoie a avut parte de mii de distribuiri pe reţelele de socializare, sensibilizându-i şi pe utilizatorii români. În comentarii, bărbatul este descris ca fiind un geolog prins în capcana unei mlaştini în timpul cercetărilor. Interpretarea eronată a fost corectată de jurnaliştii de la AFP Ungaria, care a descoperit că, în realitate, circumstanţele în care a fost captată imaginea sunt mai prozaice: bărbatul aparent în impas este un îngrijitor care făcea lucrări de întreţinere la o rezervaţie naturală din Borneo, iar urangutanul, care îl cunoştea, îi cerea probabil  de mâncare, după cum a explicat conducerea centrului de reabilitare a urangutanilor.

(Horia Grușcă)


Other news
Opoziţia ungară ar fi depăşit partidul conservator de guvernământ FIDESZ în intenţiile de vot la alegerile parlamentare de anul viitor

Opoziţia ungară ar fi depăşit partidul conservator de guvernământ FIDESZ în intenţiile de vot la alegerile parlamentare de anul viitor

Sondaje anterioare, realizate de institute apropiate puterii, acreditau un avans net al FIDESZ.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a cerut Curții Constituţionale să constate că sunt întrunite circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a cerut Curții Constituţionale să constate că sunt întrunite circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului

Ea spune că e nevoie de un stat funcţional şi de un Parlament responsabil, care să învestească şi să sprijine un Guvern stabil şi competent.

Eurodeputat Fidesz demisionează în urma unui scandal sexual

Eurodeputat Fidesz demisionează în urma unui scandal sexual

Cazul pune într-o situație delicată Fidesz, o formațiune politică ultra-conservatoare, cu un discurs pro-familie și ostil drepturilor comunității LGBT. 

20 Oct 2021

5 minutes read
Ministrul de Interne, Karl Nehammer, e noul lider al dreptei austriece și viitor cancelar
Ministrul de Interne, Karl Nehammer, e noul lider al dreptei austriece și viitor cancelar

Actualul șef al guvernului, Alexander Schallenberg, a anunţat că va demisiona din funcţie după ce conservatorii îşi vor alege un nou președinte.

03 Dec 2021
România respinge alegaţiile Rusiei privind scutul antirachetă al NATO
România respinge alegaţiile Rusiei privind scutul antirachetă al NATO

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, repetă că sistemul, care include facilitatea antirachetă de la Deveselu, are un caracter strict defensiv şi e utilizat numai în scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU.

03 Dec 2021
Guvernul de la București promite că va avea un dialog constant şi deschis cu cultele religioase, pentru a proteja sănătatea şi viaţa cetăţenilor în perioada pandemiei
Guvernul de la București promite că va avea un dialog constant şi deschis cu cultele religioase, pentru a proteja sănătatea şi viaţa cetăţenilor în perioada pandemiei

În Grecia, încă din iulie, Sinodul Bisericii Ortodoxe i-a îndemnat pe credincioși să se vaccineze împotriva COVID-19 și a redactat o circulară în care precizează că vaccinurile împotriva noului coronavirus nu conţin microcipuri, așa cum pretind teorii bazate pe campanii de dezinformare de pe internet.

03 Dec 2021
Grecia e acuzată de expulzarea ilegală a unui traducător angajat de agenția europeană de frontieră, Frontex
Grecia e acuzată de expulzarea ilegală a unui traducător angajat de agenția europeană de frontieră, Frontex

În septembrie, poliția elenă ar fi reținut aproape o sută de migranți, i-ar fi lovit și le-ar fi luat telefoanele mobile, banii și documentele.

02 Dec 2021