Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

THE INSIDER: Kremlinul vs Google. Cum și de ce giganții IT mondiali fac târg cu puterea

Aplicatii
© EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY  |   A woman examines Navalny's Smart Voting app on her cellphone in Moscow, Russia, 17 September 2021. Alexei Navalny's Smart Voting app has disappeared from Apple and Google stores as Russians began voting on three-day parliamentary elections.

Înainte de alegerile din Duma de Stat, Apple și Google au exclus aplicația lui Alexei Navalnîi din ofertele lor, iar Telegram a blocat „Votul inteligent”. Acțiunile companiilor IT au fost motivate, în speță, prin riscul pentru angajați, dar puțini au acordat atenție faptului că marele bussines nu a fost niciodată apostolul libertății de exprimare, colaborând în mod firesc cu regimurile totalitare de orice nivel, scrie The Insider.

În luna august 2021, serviciul federal de supraveghere a comunicațiilor Roskomnadzor a cerut App Store și Google Play să elimine din magazinele lor online aplicația „Navalnîi”, care are legătură cu Fondul anticorupție (FBK), organizație considerată extremistă de către Kremlin. Autoritățile au calificat îndemnul de a vota împotriva partidului de guvernământ Edinaia Rossia drept un  amestec străin în alegeri, deoarece magazinele online sunt controlate de companiile americane Apple și Google. Declarațiile Roskomnadzor au fost zgomotoase, însă, companiile tăceau și nu ștergeau aplicația.

Intriga a fost dezlegată pe 16-17 septembrie: corporațiile IT acționează în primul rând în interesul proprietarilor lor și pentru creșterea veniturilor, nu doar de dragul auditoriului, de aceea colaborează cu autoritățile de pe orice piață convenabilă lor, inclusiv cea rusească, au putut constata cu tristețe susținătorii lui Alexei Navalnîi.

Pe 16 septembrie, prim-vicepreședintele Comitetului pentru relații internaționale al Consiliului Federației, generalul FSB Vladimir Djabarov, s-a adresat reprezentanților corporațiilor IT și i-a avertizat: „Structurile și persoanele asociate Apple și Google ar trebui să fie conștiente de faptul că acțiunile lor cu bună știință ilegale și inacțiunea penală după ce au fost avertizate oficial, vor avea inevitabil  consecințe juridice, inclusiv dosare penale”.

După aceasta magazinele au eliminat aplicația „Navalnîi”. Unele mass-media au calificat această retragere fără precedent. Potrivit avocatului organizației „Roskomsvoboda” Sarkis Darbinyan: „niciodată nu am auzit de deschiderea unor dosare penale în privința angajaților acestor companii. Nu am auzit nici ca Apple și Google să blocheze singure aplicațiile”. De-a lungul timpului, au avut loc și una și alta.

Rusia: evacuarea birourilor și cooperarea magazinelor de aplicații

După evenimentele din Crimeea și modificarea legislației cu privire la datele personale, în decembrie 2014 – începutul lui 2015, Google și-a închis centrele de dezvoltare din Rusia. Cel puțin 100 de specialiști erau angajați în Moscova și 50 la Sankt-Petersburg. Americanii și-au retras toți angajații din Sankt-Petersburg, la Moscova și-au păstrat persoana juridică rusească,  probabil, cu tot cu angajați. Bloomberg, cu referire la Google, i-a numit pe cei din Moscova „echipa specială de asistență a utilizatorilor și clienților din Rusia”.

Cu o săptămână înainte de retragerea aplicației „Navalnîi”, o executoare judecătorească a mers la administratorul business-centrului de pe adresa din Moscova, str. Balciug 7 (care coincide cu adresa unde este înregistrată SRL „Google”) și a încercat să afle unde este oficiul Google pentru a încasa amenzile administrative. Google nu a achitat mai mult de zece și este dator aproximativ 30 de milioane de ruble, inclusiv conform proceselor-verbale ale Roskomnadzor, pentru publicarea unor „îndemnuri”, refuzul de a stoca datele personale ale cetățenilor ruși în Federația Rusă etc.

Juristul contractat de SRL-ul rusesc a dezamăgit-o pe vizitatoare: „Administratorul nostru se află în SUA din cauza pandemiei”. Este vorba de David Munro Sneddon , care conduce compania în ultimul an și jumătate. Juristul a precizat: „Google LLC [altă companie, care gestionează inclusiv Google Play Store] se află în SUA, conform datelor serviciului fiscal federal nu are nicio reprezentanță sau filială”.

Prin urmare, o săptămână mai devreme, autoritățile ruse nu păreau excesiv de feroce, nici n-aveau, aparent, pe cine lua ”ostatici”, eventualii candidați în acest sens putând să rămână peste hotare mult și bine din cauza pandemiei. Totuși, pe 16 septembrie generalul Vladimir Djabarov a explicat că problema identificării celui răspunzător va fi tranșată: „Tentativele de ascundere în spatele unor subterfugii juridice prin înregistrarea companiilor-fiice pe teritoriul Federației Ruse vor fi nu doar ignorate, dar considerate drept circumstanțe agravante. Nu puteți obține venituri de miliarde în Rusia încălcând legea și să transferați responsabilitatea asupra unor organizații fictive. Persoanele complice la eludarea responsabilității companiilor-mamă pe teritoriul Federației Ruse vor fi pedepsite”.

Apple a anunțat informal, dar direct, drept motiv de blocare încălcarea legilor Federației Ruse. Directorul FBK Ivan Jdanov a publicat explicația corporației pe 17 septembrie, aceasta nu conținea amenințări de arestare: „Aplicația va fi înlăturată din magazinul rusesc deoarece are un conținut interzis în Rusia, ceea ce încalcă principiile App Store”. „Aplicațiile trebuie să corespundă legislației locale unde sunt distribuite […] și nu doar principiilor generale [ale magazinului]. Și desigur vor fi refuzate aplicațiile care instigă, promovează sau favorizează vreun comportament ilegal sau nesăbuit”.

Google n-a publicat o explicație oficială, în schimb a învățat între timp să se conformeze cerințelor. […]

Apple și Google îndeplinesc exigențele, inclusiv ale Roskomnadzor, încă din 2015. De exemplu, din acel moment cititorii nu mai au acces la cărțile interzise în Federația Rusă, nu și în SUA, ale lui Said bin Ali bin Wahf Al-Qahtani și Mein Kampf de Adolf Hitler. Eliminarea lor a fost prima victorie asupra magazinelor, despre care a anunțat Roskomnadzor. Dar astfel de blocări nu mai stârnesc interes, ele au fost uitate.

În iarna 2016-2017, Apple și Google au retras aplicația LinkedIn. Roskomnadzor a cerut de la rețeaua de socializare păstrarea în țară a datelor personale ale cetățenilor ruși, nu a primit acordul și s-a adresat magazinelor. În consecință, mai mult de 5 ani, aplicația aparținând Microsoft nu mai este accesibilă rușilor prin AppStore și Play.

[…]

It's all about money

Din moment ce o companie devine subiect IPO [oferta inițială de acțiuni a unei societăți ce urmează să fie cotată la bursă], aceasta este obligată să-și desfășoare activitatea transparent și poartă răspundere față de toți proprietarii ei, care au cumpărat cel puțin o acțiune.  Scenariul „am mers pe principiul politic și am pierdut o cotă din piața rusească” ar fi nedumerit Comisia americană pentru bursă și valori. Potențialele pierderi bănești sunt evidente. Companiile și vloggerii ruși sunt în top cinci principali cumpărători de reclamă mondiali pe YouTube. Câștigul Google din reclamă și servicii de marketing în Rusia a fost de 85,5 miliarde de ruble în 2020, potrivit rapoartelor contabile ale companiei.

Teoretic, Rusia a examinat și posibilitatea sancțiunilor suplimentare arestărilor sau alternative la amenzi – încetinirea traficului Youtube (noul sistem de mijloace tehnice de combatere a amenințărilor TSPU este testat acum pentru încetinirea Twitter), deconectarea Apple Pay și Google Pay. E de menționat că funcționarea Google în Rusia este asigurată de centrele de date Rostelekom, pline cu serverele cache ale companiei americane și de liniile de comunicare arendate.

Conform legislației americane, companiilor publice le este interzis să încalce legea sau să riște nejustificat în afara țării. Aceste încălcări pot cauza scandaluri, încetarea parteneriatelor, pierderea veniturilor și cotațiilor... Coproprietarii americani au de suferit, iar Comisia pentru bursă și valori  ia poziția de atac.

[…]

Vectorii politici nu coincid întotdeauna cu practicile din afaceri, însă greutățile întâmpinate de americani pot fi, totuși, atribuite politicului. În 2015, Barack Obama a declarat că Europa pune bețe în roate companiilor IT americane din simplul motiv că antreprenorii locali nu pot concura cu cei americani. Ei sunt nevoiți să se adapteze realităților regionale, nu întotdeauna cele mai progresiste. Astfel, „în Germania, unde Stasi a avut întotdeauna un rol important, problema securității este foarte acută”, a subliniat Obama.

Pe 6 septembrie 2021, Wall Street Journal a publicat un editorial semnat de miliardarul George Soros, în care acesta scrie că banii americani într-adevăr susțin regimurile autoritare și atenționează: „BlackRock [acționarul majoritar Google, Apple și al altor giganți IT ] pune în pericol interesele de securitate națională ale SUA și ale altor state democratice, deoarece banii investiți în China vor ajuta la susținerea regimului președintelui Xi, care este unul represiv în interior și agresiv în exterior”.

În cazul cu aplicația FBK „Navalnîi”, Apple și Google, discret, au făcut ceea ce mai puțin sentimentalii chinezi le promit americanilor din timp și răsunător. 

Fostul funcționar al ministerului chinez pentru cooperare economică externă Ma Yun, cunoscut mai mult ca miliardarul Jack Ma, fondatorul Alibaba, se adresa, în 2014, pe paginile FT către cumpărătorii americani de acțiuni: „Noi creăm valoare adăugată pentru acționari, iar ei nu vor să fim în opoziție cu guvernarea și să falimentăm. Orice ar cere autoritățile, vom executa ”.

 

Citește articolul integral pe pagina The Insider

 


Other news
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a dat, vineri, asigurări că ţara sa doreşte să rămână în Uniunea Europeană

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a dat, vineri, asigurări că ţara sa doreşte să rămână în Uniunea Europeană

Reacţia celui care conduce guvernul naţionalist conservator de la Varşovia survine pe fondul tensiunilor majore cu Bruxellesul, despre care presa scrie că ar fi prefigurarea unui posibil "Polexit".

Președinta Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că susține admiterea Serbiei în Uniunea Europeană

Președinta Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că susține admiterea Serbiei în Uniunea Europeană

Declarațiile sale survin după ce surse diplomatice au dezvăluit că Uniunea Europeană n-ar mai fi dispusă să garanteze admiterea ţărilor din Balcanii de Vest, de teama reacţiilor negative din statele membre.

Comisia Europeană e îngrijorată pentru independenţa presei în Ungaria, Polonia şi Slovenia

Comisia Europeană e îngrijorată pentru independenţa presei în Ungaria, Polonia şi Slovenia

Vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a dat asigurări că executivul comunitar ''supraveghează situaţia'' şi că ''nu va ezita să acţioneze în cazul nerespectării regulilor Uniunii Europene de către legislaţii sau decizii naţionale''.

05 Oct 2021

7 minutes read
NOVAYA GAZETA: Război nu va fi. Pentru că acesta poate fi pierdut
NOVAYA GAZETA: Război nu va fi. Pentru că acesta poate fi pierdut

Iulia Latynina explică, în Novaya Gazeta, de ce Rusia nu va lupta într-un război, iar mișcările de trupe de la frontiera cu Ucraina reprezintă o încercare de forțare a SUA la dialog.

29 Nov 2021
Una dintre vedetele campionatului american de baschet (NBA), turcul Enes Kanter, de la  Boston Celtics, a primit cetățenia Statelor Unite
Una dintre vedetele campionatului american de baschet (NBA), turcul Enes Kanter, de la Boston Celtics, a primit cetățenia Statelor Unite

Pașaportul lui turcesc fusese revocat acum patru ani, după ce sportivul criticase regimul islamo-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

29 Nov 2021
NATO și Uniunea Europeană vor să-și intensifice cooperarea, pentru a contracara amenințările hibride din partea Rusiei și Belarusului
NATO și Uniunea Europeană vor să-și intensifice cooperarea, pentru a contracara amenințările hibride din partea Rusiei și Belarusului

Șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a anunțat triplarea, până la la 200 de milioane de euro, a fondurilor europene destinate vecinilor Belarusului, Polonia, Lituania și Letonia, pentru a-și securiza frontierele.

29 Nov 2021
Grecia a inaugurat două noi centre de primire a solicitanților de azil, pe insulele din Marea Egee
Grecia a inaugurat două noi centre de primire a solicitanților de azil, pe insulele din Marea Egee

Noile capacități de găzduire au fost construite cu fonduri acordate de Uniunea Europeană, de circa 276 de milioane de euro, și sunt menite să înlocuiască vechile tabere sordide, în care erau înghesuiți mii de oameni, în condiții pe care media internaționale le califică drept insalubre.

29 Nov 2021