Poliția și lucrătorii serviciilor de urgență de stat evacuează oameni dintr-o zonă inundată din Herson, Ucraina, 07 iunie 2023
© EPA-EFE/MYKOLA TYMCHENKO   |   Poliția și lucrătorii serviciilor de urgență de stat evacuează oameni dintr-o zonă inundată din Herson, Ucraina, 07 iunie 2023

Narațiunile rusești despre barajul Nova Kahovka, similare cu dezinformări mai vechi

Daruieste Viata

Barajul din Nova Kahovka a fost distrus folosind tactici predate ISIS de Occident, scrie presa pro-Kremlin, care face apel și la alte narațiuni false promovate anterior, cum ar fi cele privind intenția Ucrainei de a declanșa un genocid al rusofonilor sau natura „teroristă” a statului ucrainean. Pe de altă parte, au fost lansate și narațiuni care se contrazic una cu alta – ucrainenii au distrus barajul ca să își poată lansa ofensiva vs. ucrainenii au distrus barajul pentru a preveni o ofensivă rusă.

Ucraina se răzbună pe rusofonii care au obținut cetățenia rusă

Inundații mari în regiunea Herson, cauzate de bombardarea de către Forțele Armate ale Ucrainei a barajului din Nova Kahovka, scrie publicația Ukraina.ru, care aparține trustului guvernamental de presă Russia Today.  Potrivit jurnaliștilor de la Moscova, consecințele atacului realizat de Kiev asupra unui obiectiv non-militar sunt catastrofale, iar Comisia Federală de Anchetă cercetează cazul.

Distrugerea barajului a fost numită de presa guvernamentală rusă „un atac terorist”, „o crimă” comisă de autoritățile ucrainene coordonate de Occident.  Trustul Russia Today l-a citat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a declarat că atacul Ucrainei asupra barajului este o recunoaștere a imposibilității de a avansa spre sud în cadrul contraofensivei ucrainene. „Fără să atingă vreun obiectiv militar, armata ucraineană vrea să-și elibereze forțele defensive din direcția Herson în direcția ofensivei”, a afirmat Șoigu.

Analistul politic rus Andrei Suzdalțev a propus o altă narațiune, potrivit căreia Ucraina a bombardat barajul pentru că se teme de o ofensivă a Rusiei în direcția Herson. De frica unui atac masiv din partea Rusiei, care ar putea prelua controlul asupra acelor teritorii, Kievul a recurs la bombardarea barajului, a explicat politologul rus. Narațiunea contrazice în mod flagrant realitatea, dat fiind că rușii sunt cei care au fost forțați să se retragă în regiunea Herson dincolo de Nipru, în urma unei contra-ofensive ucrainene din toamna anului trecut, iar în ultima perioadă forțele Moscovei și-au fortificat pozițiile de-a lungul întregului front pentru a putea respinge preconizata ofensivă masivă a Ucrainei; mai mult, după eșecul ofensivei sale de iarnă din Donbass, Rusia pare incapabilă să lanseze atacuri ample, cu atât mai puțin unele complexe care ar presupune traversarea unui râu larg ca Niprul.

Andrei Suzdalțev a acuzat Ucraina și de manifestarea unei indiferențe totale față de soarta locuitorilor din regiunile sudice și a catalogat inundarea localităților controlate de Federația Rusă este un genocid. Politologul rus a spus că Kievul „va îneca fără milă” populația  rusofonă a acestor regiuni pentru că a acceptat cetățenia rusă. „Când nivelul apei va începe să scadă există riscul că Forțele Armate ale Ucrainei vor forța Niprul. Militarii noștri sunt nevoiți să se retragă în adâncimea teritoriului”, a declarat Andrei Suzdalțev pentru Ukraina.ru.

Această explicație a distrugerii barajului, oferită de presa guvernamentală rusă, se bazează pe o narațiune falsă mai veche, potrivit căreia Ucraina și Occidentul vor să organizeze un genocid împotriva rusofonilor. În martie a.c. presa guvernamentală rusă, denaturând declarația unui consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a scris că autoritățile ucrainene vor organiza un genocid de proporții al poporului rus și planifică să ucidă zilnic 5000 de persoane.

Ucraina este coordonată de Occident și utilizează tacticile teroriștilor ISIS

Bombardarea barajului de către armata ucraineană a fost coordonată de serviciile speciale britanice și americane, potrivit agenției naționale de presă RIA Novosti.

Jurnaliștii ruși compară situația din Ucraina cu cea din Irak și Siria. „Serviciile speciale din Vest îi învățau aceleași tactici pe teroriștii ISIS – aruncau în aer baraje, poduri, distrugeau monumente culturale, ștergeau orașe întregi de pe fața pământului”, scrie presa rusă.

Narațiunile privind o alianță ocultă între Occident/Statele Unite (sau Israel) și grupări jihadiste, inclusiv Statul Islamic, nu sunt deloc noi, ele circulând de zeci de ani în special în Orientul Mijlociu și lumea musulmană, dar și în alte țări, inclusiv în Occident. Este de notorietate teoria conspirației potrivit căreia fostul lider Al Qaida, Osama bin Laden, ar fi fost agent CIA. După declanșarea războiului din Irak, a fost o adevărată explozie de zvonuri care le atribuiau americanilor diverse atentate teroriste comise de gruparea lui Abu Musab al-Zarqawi, Al Qaida din Irak, care avea să se transforme câțiva ani mai târziu în Statul Islamic. Odată cu apariția acestuia din urmă, Iranul, Siria, proxy ai acestora, dar și surse rusești, au început să răspândească dezinformări cu privire la presupuse legături între Occident și gruparea teroristă.

RIA Novosti menționează că Ucraina s-a transformat într-un „stat terorist”, amintind de dronele care au explodat la Moscova, de bombardarea regiunii Belgorod, de exploziile din zona podului Crimeii și discuțiile despre folosirea bombei murdare de către Kiev. „Nicio idee militară, nicio strategie, totul se face cu scopul de a distruge, viola și sparge”, explică jurnaliștii ruși.  

În mai a.c. presa guvernamentală rusă îi solicita Kremlinului să desemneze Ucraina drept stat terorist. Jurnaliștii ruși au amintit o serie de evenimente din cadrul războiului ruso-ucrainean, inclusiv scufundarea crucișătorului „Maskva” în Marea Neagră, pe care le-au catalogat drept teroriste în ciuda faptului că era vorba de acțiuni militare legitime. Au fost intenționat ignorate alte subiecte neconvenabile propagandei ruse, precum crimele de război comise de militarii ruși la Bucea, Irpin, Borodianka, Izium, Herson și alte localități.

O altă campanie de dezinformare a Rusiei în acest război, care de asemenea trimite la meta-narațiunea terorismului, este cea privind intenția Ucrainei de a folosi arme de distrugere în masă, de la cele biologice – o serie întreagă de articole a fost dedicată presupuselor laboratoare biologice care ar fi produs inclusiv COVID – la cele nucleare. În acest ultim caz, Ucraina a fost acuzată că vrea să își procure astfel de arme, că intenționează să utilizeze o așa-zisă bombă murdară sau că vrea să provoace o catastrofă nucleară la centrala de la Zaporojie. Narațiunea cu centrala Zaporojie a fost reluată imediat după distrugerea barajului de la Nova Kahovka.  

Tactica inundării cu narațiuni, specifică propagandei rusești

Narațiunile rusești au fost lansate în condițiile în care cele două tabere se acuză reciproc de aruncarea în aer a barajului. Până la această oră nu se poate ști cu certitudine ce anume a provocat ruperea acestuia – dinamitarea din interior, cum afirmă Kievul, sau un atac cu rachete, cum spune Moscova. Occidentul înclină spre versiunea avansată de Ucraina, iar mai mulți oficiali au spus că, oricum, responsabilitatea îi aparține Rusiei pentru că aceasta a declanșat războiul și a ocupat teritoriul din dreapta Niprului, inclusiv Nova Kahovka.

Inundarea terenurilor din avalul barajului pare a fi, de asemenea, mai degrabă în avantajul Rusiei, care în acest fel poate să facă față mai ușor în fața unei ofensive ucrainene. Este adevărat, pe de altă parte, că o tactică similară a fost folosită chiar de Ucraina în bătălia pentru Kiev, când barajele de pe trei râuri au fost deschise pentru a inunda câmpurile și a bloca înaintarea forțelor ruse. Pagubele provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka sunt însă incomparabil mai mari decât cele din regiunea Kievului, iar situația este cu totul diferită acum, dat fiind că Ucraina nu se confruntă cu o amenințare iminentă în regiunea Herson; din contră, forțele Kievului par a fi în avantaj. O operațiune a Ucrainei care să provoace distrugeri de o așa amploare pe propriul său teritoriu ar fi, așadar, greu de justificat și de explicat propriei populații.

În sfârșit, ridică semne de întrebare multitudinea de narațiuni lansate de Rusia și raportarea la narațiuni false promovate anterior. Tactica inundării cu narațiuni false – inclusiv unele care se bat cap în cap – a fost folosită frecvent de Moscova în campaniile de dezinformare pe care le-a purtat în ultimii ani. Și tot o tactică a propagandei rusești a fost și aceea de a atribui responsabilitatea pentru propriile fapte adversarilor – după cum a probat Veridica în cazul masacrelor de la Bucea și Izium, comise de ruși dar atribuite ucrainenilor.

Material realizat în cadrul proiectului
Fake News - Fake reality: Reziliență socială prin gândire critică.

Proiectul este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.055,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Detalii despre proiect aici:

ALTERNATIVE SOCIALE
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Moldova: de ce vrea Biserica subordonată Moscovei să se distanțeze de aceasta
Moldova: de ce vrea Biserica subordonată Moscovei să se distanțeze de aceasta

Mitropolitul Moldovei a criticat Patriarhia Moscovei, iar preoți din Chișinău au cerut alipirea la Patriarhia română. Mișcările au legătură cu susținerea patriarhului rus pentru războiul din Ucraina.

Corneliu Rusnac
Corneliu Rusnac
07 Dec 2023
Ucraina, împinsă spre Rusia de presiunile aliaților și problemele interne
Ucraina, împinsă spre Rusia de presiunile aliaților și problemele interne

Lipsa de progrese pe front, probleme interne și oboseala aliaților pot împinge Ucraina spre o pace cu Rusia. Aceasta ar duce la o ruptură cu Occidentul și ar alimenta ambițiile imperialiste ale Moscovei.

Cosmin Popa
Cosmin Popa
04 Dec 2023
Bulgaria: o luptă dificilă și de durată pentru a adera la Spațiul Schengen
Bulgaria: o luptă dificilă și de durată pentru a adera la Spațiul Schengen

Bulgaria începe să realizeze că lupta pentru aderarea la Spațiul Schengen nu s-a terminat; mai mult, autoritățile au pierdut controlul asupra procesului de aderare.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
01 Dec 2023
În cursa pentru Casa Albă, statele baltice țin cu Joe Biden
În cursa pentru Casa Albă, statele baltice țin cu Joe Biden

Există îngrijorări în Țările Baltice că revenirea lui Donald Trump ar putea însemna politici americane haotice. Dacă Joe Biden rămâne, lucrurile ar fi ”business as usual”.

Kaspars Germanis
Kaspars Germanis
24 Nov 2023