NARAȚIUNI: 1. Autoritățile de la Chișinău au adus un afront Rusiei, interzicând mai multor „observatori” ruși să monitorizeze scrutinul din stânga Nistrului. 2. Chișinăul acționează, în detrimentul propriilor interese, la comanda Occidentului care vrea să torpileze relațiile Republicii Moldova cu Rusia.
CONTEXT/ETOS LOCAL: La 12 decembrie în regiunea separatistă transnistreană din estul Republicii Moldova (sprijinită economic, politic și militar de Moscova) au avut loc alegeri pentru funcția de „președinte”. Scrutinul nu a fost recunoscut de Chișinău, care a transmis și o declarație în care constata că „acest exercițiu se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova”.
În aceeași declarație, Biroul pentru Reintegrare din cadrul Guvernului îndemna partenerii internaționali „să se abțină de la declarații, mediatizări, desemnări de ”observatori electorali” sau alte acțiuni și contacte cu exponenții Tiraspolului pe acest subiect, pentru a exclude orice legitimizare a așa-numitelor ”alegeri”.
Asemenea acțiuni vor fi considerate drept sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și ar putea avea un impact contraproductiv asupra procesului de reglementare transnistreană”.
Cu toate acestea, mai mulți reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale apropiate Kremlinului, dar chiar și oficiali, inclusiv deputați ruși au mers în regiune în calitate de „observatori internaționali”. Câtorva dintre aceștia însă le-a fost interzis accesul în Republica Moldova și au fost întorși de la aeroport, acțiune care a fost prezentată în mass-media ca un afront la adresa Rusiei.
România, pe de altă parte, a transmis, prin ministerul de externe de la București, că „nu recunoaște legitimitatea așa-ziselor alegeri” din regiunea transnistreană.
OBIECTIV: Să prezinte scrutinul din regiunea separatistă transnistreană drept unul legitim, monitorizat de observatori internaționali. Să prezinte autoritățile pro-europene de la Chișinău drept rusofobe și să arunce vina pe acestea în eventualitatea deteriorării și mai mult a relațiilor Chișinău-Moscova. Să readucă în atenția publică subiectul pretinsului control al Vestului asupra guvernării de la Chișinău.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Regiunea separatistă transnistreană și-a proclamat independența în anul 1990, dar aceasta, la fel ca toate scrutinele organizate în enclavă, nu au fost recunoscute la nivel internațional.
Autoritățile de la Chișinău au lansat un apel către „partenerii internaționali” să se abțină declarații sau contacte că autoritățile de la Tiraspol pe marginea acestui subiect, subliniind că un atare comportament ar putea afecta procesul de negocieri. Republica Moldova a blocat accesul pe teritoriul său – sau a expulzat – cetățeni ruși care intenționau să monitorizeze alegerile din Tranisnistria tocmai pentru a nu le da legitimitate. Chișinăul nu a făcut decât să acționeze conform intereselor sale, legislației naționale și statutului internațional (nerecunoscut) al regiunii transnistrene, scopul său nefiind așadar acela de a aduce vreun afront Rusiei.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Autoritățile de la Chișinău au interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova al unor cetățeni ruși care intenționau să monitorizeze scrutinul prezidențial nerecunoscut din regiunea separatistă.