Analize

Presa independentă rusă, despre viața în Occident a copiilor elitei de la Moscova și politicieni occidentali în slujba Kremlinului

Președintele rus Vladimir Putin dansează cu ministrul austriac de externe Karin Kneissl în timpul nunții cu omul de afaceri austriac Wolfgang Meilinger la Gamlitz, Austria, 18 august 2018
© EPA-EFE/ROLAND SCHLAGER / POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin dansează cu ministrul austriac de externe Karin Kneissl în timpul nunții cu omul de afaceri austriac Wolfgang Meilinger la Gamlitz, Austria, 18 august 2018

Daruieste Viata

Vladimir Putin și elita rusă denunță Occidentul și lipsa de patriotism a rușilor care aleg să trăiască acolo, dar chiar copiii elitei – inclusiv fiica lui Putin – au ales confortul vieții în statele vestice, scrie presa independentă rusă. Un alt subiect e cel al politicienilor occidentali care au ales Rusia și generozitatea cu care aceasta i-a răsplătit.  

ISTORIES: Fiica din Munchen a lui Vladimir Putin

Președintele Rusiei îi numește trădători de patrie pe cei care se orientează spre Vest. În acest caz, trebuie  inclusă în lista trădătorilor și fiica lui, care în ultimii ani a locuit împreună cu alesul inimii sale, Igor Zelenskii, în două țări – Rusia și Germania.

Pe 9 decembrie 2019, la terminalul VIP al Aeroportului Vnukovo a aterizat cursa charter din Munchen cu câțiva pasageri speciali la bord. Din avion au ieșit trei agenți sub acoperire ai Serviciului de securitate al președintelui Rusiei, o profesoară de pian, două bone, un cunoscut artist de balet și însoțitoarea lui – o fostă dansatoare de rock-and-roll acrobatic, împreună cu fiica lor de doi ani.

Timp de doi ani, din 2017 până în 2019, ea a fost nevoită să călătorească din Munchen la Moscova și înapoi, de zeci de ori. Ea locuia în Rusia, iar tatăl copilului ei – în Germania, unde conducea Baletul de stat din Bavaria. El este Igor Zelenskii. Ea – Katerina Tihonova, fiica mezină a lui Vladimir Putin, potrivit unei investigații realizate de ISTORIES și Der Spiegel. […]

Igor Zelenskii are 52 de ani. Este unul dintre cei mai de succes și mai cunoscuți artiști de balet din Rusia. Zelenskii a fost solist al Teatrului Mariinskii, unde a dansat toate rolurile principale, apoi prim-solist al trupei New York City Ballet, solist invitat al Baletului regal al Marii Britanii, La Scala, Teatrul Bolșoi și alte scene mondiale. […]

În 2016, Zelenskii a devenit conducătorul Baletului de stat bavarez din Munchen. Înainte de a veni în acest post, viitorul conducător artistic a declarat public în cadrul unei conferințe de presă că speră în soluționarea pe cale pașnică a crizei din Crimeea: „Nu sunt politician, dar ei trebuie să se așeze la aceeași masă și să se liniștească. Arta va salva lumea”.

În lumea baletului se zvonea despre firea aspră a conducătorului artistic și că avea reputația unui „băiat rău”. În 2016, criticul de balet Tatiana Kuznețova de la Komersant, scria că potrivit unor „informații  neverificate”,  Zelenskii beneficiază de susținere puternică la nivel înalt. Peste un an, ea însăși i-a prezis rolul de conducător artistic al Teatrului Bolșoi, repetând că Zelenskii are patroni foarte influenți.

Din 2018, Igor Zelenskii face parte din consiliul de observatori al fondului „Patrimoniul cultural național”, responsabil de construcția complexelor cultural-educative în regiunile Rusiei. Primele construcții urmau să apară în Kaliningrad, Vladivostok, Sevastopol și Kemerovo. Acest proiect a fost inițiat personal de Vladimir Putin.

Banii pentru proiect, 120 de miliarde de ruble, au fost alocați de Rosneftegaz. Vladimir Putin numea această companie „pușculița de petrol”, acolo se acumulează veniturile din petrol și gaze ale Rusei. Potrivit BBC și Meduza, aceste resurse uriașe urmau să fie gestionate de companii ale apropiaților președintelui Rusiei – Ghenadii Timcenko și Arkadii Rotenberg.

Din cauza pandemiei, sute de angajați ai fondului au fost concediați și au scris plângeri adresate lui Putin, prim-ministrului și altor funcționari. Deocamdată, nici un complex cultural-educativ nu a fost construit până la capăt. […]

Igor Zelenskii descria, în 2021, pentru Suddeutsche Zeitung, programul său din timpul săptămânii: lunea, ca și mulți alți locutori din Munchen, îi place să alerge prin Grădina englezească, marțea preferă bucătăria italiană, iar în zilele de joi cumpără produse proaspete de la piața locală ca să le gătească pentru familie. Sâmbăta, la fel, e o zi în sânul familiei: „Dormim mai mult, apoi mergem la Tegernsee. Poalele bavareze ale munților Alpi sunt superbe”.

Aceste descrieri idilice ale vieții burgheze în Occident nu pot fi pe placul bunicului fiicei lui Zelenskii – Vladimir Putin, care la mijlocul lunii martie, în a treia săptămână a războiului declanșat de el în Ucraina, i-a numit trădători pe cetățenii ruși care s-au îndreptat către Occident. „Nu îi condamn pe cei care au vile în Miami sau pe riviera franceză, cei care nu pot trăi fără foi-gras, fructe de mare sau așa-numitele libertăți de gen. Dar problema nu e aceasta, ci că mulți dintre aceștia, în spiritul lor, se simt anume acolo, dar nu aici, cu poporul nostru, nu cu Rusia”, a declarat Putin.

Contractul lui Zelenskii cu Baletul bavarez urma să expire în 2026, însă, în luna aprilie, el a anunțat plecarea sa din teatru din motive familiale.

[…]

INSIDER: Copiii demnitarilor ruși sancționați pentru războiul din Ucraina continuă să trăiască și să meargă în concedii în Occident

Listele celor sancționați sunt completate cu nume noi de funcționari, politicieni și reprezentanți ai organelor de forță. Aceștia, însă, își înregistrează averile pe numele rudelor care continuă să se distreze în voie în țări NATO. INSIDER vine cu câteva exemple în care rudele și apropiații celor care se fac vinovați de războiul din Ucraina continuă să trăiască și să se odihnească în Occident, au afaceri și dețin imobile.

„Mulți dintre acești oameni, în esență, sunt deja dincolo, nu aici, împreună cu poporul nostru, cu Rusia. În opinia lor, aceasta înseamnă că aparțin castei superioare, rasei superioare”, declara Putin despre „coloana a cincea”, deși părea de parcă ar fi vorbit despre familiile celor mai apropiați asociați ai săi. Toate declarațiile pseudopatriotice ale lui Putin și tendința sa de a induce ură față de adversarii săi se reduc la zero dacă ne uităm ce confort le oferă banii furați elitei apropiate lui Putin în Occident.

Serghei Lisovskii – deputat Edinaia Rosia, unul dintre principalii suspecți în omorul jurnalistului Vladislav Listiev, a susținut deschis invazia în Ucraina și a votat pentru recunoașterea DNR și LNR. În același timp nu este deranjat de faptul că copiii lui dețin cetățenia unui stat NATO.

[…]

Alexei Cepa – deputat în Duma de Stat din partea Spravedlivaia Rosia, care critică în mod constant Occidentul și face parte din comisia parlamentară specială pentru cercetarea imixtiunilor externe în treburile interne ale Rusiei. La fel ca și colegii săi de partid, a susținut invazia în Ucraina, deși acuză Occidentul de război, declarând că „America are nevoie de acest război ca să dezbine popoarele înfrățite”. Copiii lui Cepa, însă, sunt rezidenți ai statelor care fac parte din NATO. Astfel, INSIDER a aflat că fiul lui Cepa are averi în Spania. Daniil Cepa, de 25 de ani, conduce compania Leniz Inversiones, cu un capital de 2,9 milioane de euro, care are afaceri imobiliare. Deține o vilă în Marbella. Potrivit datelor cadastrale din Spania, vila aparține BETREN INVERSIONES SRL – denumirea veche a companiei fiului lui Cepa, Leniz Inversiones.

În timp ce fiul deputatului-patriot deține o afacere și o vilă în Spania, fiica lui – Anastasia, se numără printre beneficiarii companiei britanice Aperse Ltd., care comercializează „haine și accesorii de lux”. În Registrul comerțului britanic se poate vedea că fiica deputatului are reședință engleză. Alexei Cepa este inclus în lista de sancțiuni a UE și Marii Britanii, însă copiii acestuia încă nu. În prezent, acesta participă la războiul informațional cu Europa. El „prezice” destrămarea UE, pledează pentru alipirea regiunii ucrainene Herson  la Rusia și acuză NATO de rusofobie.

[…]

Nu rămân în urmă nici rudele și copiii membrilor Consiliului Federației. Fiica senatorului Alexei Pușkov, Daria Pușkova, locuiște în Italia. Ea este directoarea Centrului rus pentru științe și cultură la Roma.

Fiica altui membru al Consiliului Federației, Veaceslav Timcenko, deține o casă în Cehia. Anterior, INSIDER a scris că acest senator își ascundea imobilul de lux din Rusia în declarațiile de venit și de impozite.

Fiul președintei Camerei Superioare, Valentina Matvienko, deține o vilă în Italia. Mai mult, potrivit INSIDER, el figurează în baza rusă de date cu viză de reședință în Italia.

[…]

Un caz clasic de ipocrizie antioccidentală este cel al șefului MAE rus, Serghei Lavrov. Fiica vitregă a acestuia, Polina Kovaleva, deține un apartament la Londra, procurat cu 4,4 milioane de lire. Soțul fiicei lui Lavrov - Ekaterina, Alexandr Vinokurov, a primit cetățenia Israelului. Tatăl ginerelui șefului MAE, Semion Vinokurov, are un apartament în Geneva.

Fiii premierului Mișustin și-au făcut studiile în Elveția, la Institut Le Rosey. Plata pentru studii la această instituție depășește 100 de mii de dolari pe an.

Fiul vice-premierului Marat Husnullin, potrivit datelor INSIDER, zboară în Geneva la odihnă. Printre preferințele lui Albert Husnullin, de 26 de ani, sunt Dubai, Ibizza, Cipru, Grecia, Nisa și Stockholm. Pe numele lui sunt înregistrate o mulțime de active în Tatarstan. Fiul funcționarului guvernamental cultivă grâu și produce lactate. În general, are doar de câștigat de pe urma creșterii prețurilor.

Fiica vitregă a ministrului de finanțe, Anton Siluanov, și-a făcut studiile în Marea Britanie, la Kingston University. Tatăl vitreg al Dariei Belousova, curatorul principal la banca VTB din partea guvernului, a aranjat-o la lucru în banca de stat cu un salariu de 1,3 milioane de ruble pe lună.

Fiica ministrului justiției Constantin Ciuceinko, la fel, a studiat la Londra. Ea deține diploma universității britanice Goldsmiths.

Alina Novak, fiica vice-premierului Alexandr Novak, a locuit în Spania. Ea a studiat în școala privată de business ESADE din Barcelona.

GRANIRU: Dansul [cu Rusia] începe să coste

Deputații din Parlamentul European cer sancționarea fostului cancelar german Gerhard Schröder, președinte al Consiliului de directori al Rosnefti.

O altă figurantă a rezoluției este fosta șefă a diplomației austriece Karin Kneissl, membră a Consiliului de directori Rosnefti, la a cărei nuntă, în 2018, a dansat însuși fuhrerul de la Kremlin. De fapt, această nuntă este cea mai bună dovadă a pornirilor „antifasciste” ale lui Putin, obsedat de „denazificarea” Ucrainei. Kneissl, formal, este o politiciană apartinică, dar a ajuns la guvernare pe listele formațiunii de extremă dreaptă Partidul Libertății din Austria, care a apărut pe scena politică, paradoxal, tocmai din cauză că alte partide nu au dorit să primească în rândul lor foști membri NSDAP.

Se poate povesti la televizor despre membrii grupului Azov, despre nazistul Zelenski și evreul Hitler, dar poți și să dansezi la nunta reprezentantei partidului al cărui lider a fost membru NSDAP și brigadeführer. Iar apoi să-i asiguri și un loc călduț și o bucată de pâine.

Schröder, desigur, are o biografie mai decentă. A avut. Dar acum ne întrebăm dacă acest om, care după cum se vede în ultimul său interviu cunoaște foarte bine politica și ambițiile prietenului său de la Kremlin, înțelegea că de fapt devine complice la acest război. Schröder nu a fost doar de formă cu Putin. El a făcut în mod activ lobby pentru interesele Gazprom în toți acești ani. Iar principalul scop al acestor interese a constat în fortificarea dependenței Germaniei de Rusia. […]

În orice caz, posibila includere în lista de sancțiuni a fostului cancelar federal ar fi fără precedent și ar demonstra cât de rapid se schimbă lumea după invazia rusă în Ucraina. Schröder nu este un funcționar sau oligarh rus, nu e Lavrov sau Abramovici. El face parte din elita politică care nu s-a sinchisit să vorbească de valorile lumii civilizate în timp ce îl slujea pe Putin. […]

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
Presa rusă independentă, despre noua teză a eliberării Ucrainei și „divinizarea” lui Putin
Presa rusă independentă, despre noua teză a eliberării Ucrainei și „divinizarea” lui Putin

La un eveniment la care propaganda l-a arătat ca pe un țar semi-divin, Putin a emis teza că Rusia poartă în Ucraina un război de eliberare, scriu publicații independente. Veridica a selectat și articole despre datornici iertați dacă merg la război, rusoaice trimise în prima linie și femei care vor ca soții să li se întoarcă de la război.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Nov 2023
Science+: Tendințele de dezinformare medicală în Europa Centrală și de Est
Science+: Tendințele de dezinformare medicală în Europa Centrală și de Est

Papa nu a pledat pentru cipare, iar cancerul nu se vindecă prin înfometare, scrie echipa de la Science+

Veridica
Veridica
25 Nov 2023
Presa rusă independentă, despre prizonierii politici ai regimului Putin
Presa rusă independentă, despre prizonierii politici ai regimului Putin

Persoanele care protestează față de războiul din Ucraina sunt supuse unor rele tratamente, potrivit presei independente ruse. Aceasta scrie și cum vrea regimul să cumpere tăcerea celor care au rude pe front.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 Nov 2023
Presa rusă independentă: cum se cumpără opinii pro-Putin și îndoctrinarea copiilor
Presa rusă independentă: cum se cumpără opinii pro-Putin și îndoctrinarea copiilor

Un jurnalist german a primit sute de mii de euro ca să îl laude pe Putin, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre îndoctrinarea copiilor și judecarea prizonierilor de război.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
16 Nov 2023