Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Analize

Presa independentă rusă, despre viața în Occident a copiilor elitei de la Moscova și politicieni occidentali în slujba Kremlinului

Președintele rus Vladimir Putin dansează cu ministrul austriac de externe Karin Kneissl în timpul nunții cu omul de afaceri austriac Wolfgang Meilinger la Gamlitz, Austria, 18 august 2018
©EPA-EFE/ROLAND SCHLAGER / POOL  |   Președintele rus Vladimir Putin dansează cu ministrul austriac de externe Karin Kneissl în timpul nunții cu omul de afaceri austriac Wolfgang Meilinger la Gamlitz, Austria, 18 august 2018

Vladimir Putin și elita rusă denunță Occidentul și lipsa de patriotism a rușilor care aleg să trăiască acolo, dar chiar copiii elitei – inclusiv fiica lui Putin – au ales confortul vieții în statele vestice, scrie presa independentă rusă. Un alt subiect e cel al politicienilor occidentali care au ales Rusia și generozitatea cu care aceasta i-a răsplătit.  

ISTORIES: Fiica din Munchen a lui Vladimir Putin

Președintele Rusiei îi numește trădători de patrie pe cei care se orientează spre Vest. În acest caz, trebuie  inclusă în lista trădătorilor și fiica lui, care în ultimii ani a locuit împreună cu alesul inimii sale, Igor Zelenskii, în două țări – Rusia și Germania.

Pe 9 decembrie 2019, la terminalul VIP al Aeroportului Vnukovo a aterizat cursa charter din Munchen cu câțiva pasageri speciali la bord. Din avion au ieșit trei agenți sub acoperire ai Serviciului de securitate al președintelui Rusiei, o profesoară de pian, două bone, un cunoscut artist de balet și însoțitoarea lui – o fostă dansatoare de rock-and-roll acrobatic, împreună cu fiica lor de doi ani.

Timp de doi ani, din 2017 până în 2019, ea a fost nevoită să călătorească din Munchen la Moscova și înapoi, de zeci de ori. Ea locuia în Rusia, iar tatăl copilului ei – în Germania, unde conducea Baletul de stat din Bavaria. El este Igor Zelenskii. Ea – Katerina Tihonova, fiica mezină a lui Vladimir Putin, potrivit unei investigații realizate de ISTORIES și Der Spiegel. […]

Igor Zelenskii are 52 de ani. Este unul dintre cei mai de succes și mai cunoscuți artiști de balet din Rusia. Zelenskii a fost solist al Teatrului Mariinskii, unde a dansat toate rolurile principale, apoi prim-solist al trupei New York City Ballet, solist invitat al Baletului regal al Marii Britanii, La Scala, Teatrul Bolșoi și alte scene mondiale. […]

În 2016, Zelenskii a devenit conducătorul Baletului de stat bavarez din Munchen. Înainte de a veni în acest post, viitorul conducător artistic a declarat public în cadrul unei conferințe de presă că speră în soluționarea pe cale pașnică a crizei din Crimeea: „Nu sunt politician, dar ei trebuie să se așeze la aceeași masă și să se liniștească. Arta va salva lumea”.

În lumea baletului se zvonea despre firea aspră a conducătorului artistic și că avea reputația unui „băiat rău”. În 2016, criticul de balet Tatiana Kuznețova de la Komersant, scria că potrivit unor „informații  neverificate”,  Zelenskii beneficiază de susținere puternică la nivel înalt. Peste un an, ea însăși i-a prezis rolul de conducător artistic al Teatrului Bolșoi, repetând că Zelenskii are patroni foarte influenți.

Din 2018, Igor Zelenskii face parte din consiliul de observatori al fondului „Patrimoniul cultural național”, responsabil de construcția complexelor cultural-educative în regiunile Rusiei. Primele construcții urmau să apară în Kaliningrad, Vladivostok, Sevastopol și Kemerovo. Acest proiect a fost inițiat personal de Vladimir Putin.

Banii pentru proiect, 120 de miliarde de ruble, au fost alocați de Rosneftegaz. Vladimir Putin numea această companie „pușculița de petrol”, acolo se acumulează veniturile din petrol și gaze ale Rusei. Potrivit BBC și Meduza, aceste resurse uriașe urmau să fie gestionate de companii ale apropiaților președintelui Rusiei – Ghenadii Timcenko și Arkadii Rotenberg.

Din cauza pandemiei, sute de angajați ai fondului au fost concediați și au scris plângeri adresate lui Putin, prim-ministrului și altor funcționari. Deocamdată, nici un complex cultural-educativ nu a fost construit până la capăt. […]

Igor Zelenskii descria, în 2021, pentru Suddeutsche Zeitung, programul său din timpul săptămânii: lunea, ca și mulți alți locutori din Munchen, îi place să alerge prin Grădina englezească, marțea preferă bucătăria italiană, iar în zilele de joi cumpără produse proaspete de la piața locală ca să le gătească pentru familie. Sâmbăta, la fel, e o zi în sânul familiei: „Dormim mai mult, apoi mergem la Tegernsee. Poalele bavareze ale munților Alpi sunt superbe”.

Aceste descrieri idilice ale vieții burgheze în Occident nu pot fi pe placul bunicului fiicei lui Zelenskii – Vladimir Putin, care la mijlocul lunii martie, în a treia săptămână a războiului declanșat de el în Ucraina, i-a numit trădători pe cetățenii ruși care s-au îndreptat către Occident. „Nu îi condamn pe cei care au vile în Miami sau pe riviera franceză, cei care nu pot trăi fără foi-gras, fructe de mare sau așa-numitele libertăți de gen. Dar problema nu e aceasta, ci că mulți dintre aceștia, în spiritul lor, se simt anume acolo, dar nu aici, cu poporul nostru, nu cu Rusia”, a declarat Putin.

Contractul lui Zelenskii cu Baletul bavarez urma să expire în 2026, însă, în luna aprilie, el a anunțat plecarea sa din teatru din motive familiale.

[…]

INSIDER: Copiii demnitarilor ruși sancționați pentru războiul din Ucraina continuă să trăiască și să meargă în concedii în Occident

Listele celor sancționați sunt completate cu nume noi de funcționari, politicieni și reprezentanți ai organelor de forță. Aceștia, însă, își înregistrează averile pe numele rudelor care continuă să se distreze în voie în țări NATO. INSIDER vine cu câteva exemple în care rudele și apropiații celor care se fac vinovați de războiul din Ucraina continuă să trăiască și să se odihnească în Occident, au afaceri și dețin imobile.

„Mulți dintre acești oameni, în esență, sunt deja dincolo, nu aici, împreună cu poporul nostru, cu Rusia. În opinia lor, aceasta înseamnă că aparțin castei superioare, rasei superioare”, declara Putin despre „coloana a cincea”, deși părea de parcă ar fi vorbit despre familiile celor mai apropiați asociați ai săi. Toate declarațiile pseudopatriotice ale lui Putin și tendința sa de a induce ură față de adversarii săi se reduc la zero dacă ne uităm ce confort le oferă banii furați elitei apropiate lui Putin în Occident.

Serghei Lisovskii – deputat Edinaia Rosia, unul dintre principalii suspecți în omorul jurnalistului Vladislav Listiev, a susținut deschis invazia în Ucraina și a votat pentru recunoașterea DNR și LNR. În același timp nu este deranjat de faptul că copiii lui dețin cetățenia unui stat NATO.

[…]

Alexei Cepa – deputat în Duma de Stat din partea Spravedlivaia Rosia, care critică în mod constant Occidentul și face parte din comisia parlamentară specială pentru cercetarea imixtiunilor externe în treburile interne ale Rusiei. La fel ca și colegii săi de partid, a susținut invazia în Ucraina, deși acuză Occidentul de război, declarând că „America are nevoie de acest război ca să dezbine popoarele înfrățite”. Copiii lui Cepa, însă, sunt rezidenți ai statelor care fac parte din NATO. Astfel, INSIDER a aflat că fiul lui Cepa are averi în Spania. Daniil Cepa, de 25 de ani, conduce compania Leniz Inversiones, cu un capital de 2,9 milioane de euro, care are afaceri imobiliare. Deține o vilă în Marbella. Potrivit datelor cadastrale din Spania, vila aparține BETREN INVERSIONES SRL – denumirea veche a companiei fiului lui Cepa, Leniz Inversiones.

În timp ce fiul deputatului-patriot deține o afacere și o vilă în Spania, fiica lui – Anastasia, se numără printre beneficiarii companiei britanice Aperse Ltd., care comercializează „haine și accesorii de lux”. În Registrul comerțului britanic se poate vedea că fiica deputatului are reședință engleză. Alexei Cepa este inclus în lista de sancțiuni a UE și Marii Britanii, însă copiii acestuia încă nu. În prezent, acesta participă la războiul informațional cu Europa. El „prezice” destrămarea UE, pledează pentru alipirea regiunii ucrainene Herson  la Rusia și acuză NATO de rusofobie.

[…]

Nu rămân în urmă nici rudele și copiii membrilor Consiliului Federației. Fiica senatorului Alexei Pușkov, Daria Pușkova, locuiște în Italia. Ea este directoarea Centrului rus pentru științe și cultură la Roma.

Fiica altui membru al Consiliului Federației, Veaceslav Timcenko, deține o casă în Cehia. Anterior, INSIDER a scris că acest senator își ascundea imobilul de lux din Rusia în declarațiile de venit și de impozite.

Fiul președintei Camerei Superioare, Valentina Matvienko, deține o vilă în Italia. Mai mult, potrivit INSIDER, el figurează în baza rusă de date cu viză de reședință în Italia.

[…]

Un caz clasic de ipocrizie antioccidentală este cel al șefului MAE rus, Serghei Lavrov. Fiica vitregă a acestuia, Polina Kovaleva, deține un apartament la Londra, procurat cu 4,4 milioane de lire. Soțul fiicei lui Lavrov - Ekaterina, Alexandr Vinokurov, a primit cetățenia Israelului. Tatăl ginerelui șefului MAE, Semion Vinokurov, are un apartament în Geneva.

Fiii premierului Mișustin și-au făcut studiile în Elveția, la Institut Le Rosey. Plata pentru studii la această instituție depășește 100 de mii de dolari pe an.

Fiul vice-premierului Marat Husnullin, potrivit datelor INSIDER, zboară în Geneva la odihnă. Printre preferințele lui Albert Husnullin, de 26 de ani, sunt Dubai, Ibizza, Cipru, Grecia, Nisa și Stockholm. Pe numele lui sunt înregistrate o mulțime de active în Tatarstan. Fiul funcționarului guvernamental cultivă grâu și produce lactate. În general, are doar de câștigat de pe urma creșterii prețurilor.

Fiica vitregă a ministrului de finanțe, Anton Siluanov, și-a făcut studiile în Marea Britanie, la Kingston University. Tatăl vitreg al Dariei Belousova, curatorul principal la banca VTB din partea guvernului, a aranjat-o la lucru în banca de stat cu un salariu de 1,3 milioane de ruble pe lună.

Fiica ministrului justiției Constantin Ciuceinko, la fel, a studiat la Londra. Ea deține diploma universității britanice Goldsmiths.

Alina Novak, fiica vice-premierului Alexandr Novak, a locuit în Spania. Ea a studiat în școala privată de business ESADE din Barcelona.

GRANIRU: Dansul [cu Rusia] începe să coste

Deputații din Parlamentul European cer sancționarea fostului cancelar german Gerhard Schröder, președinte al Consiliului de directori al Rosnefti.

O altă figurantă a rezoluției este fosta șefă a diplomației austriece Karin Kneissl, membră a Consiliului de directori Rosnefti, la a cărei nuntă, în 2018, a dansat însuși fuhrerul de la Kremlin. De fapt, această nuntă este cea mai bună dovadă a pornirilor „antifasciste” ale lui Putin, obsedat de „denazificarea” Ucrainei. Kneissl, formal, este o politiciană apartinică, dar a ajuns la guvernare pe listele formațiunii de extremă dreaptă Partidul Libertății din Austria, care a apărut pe scena politică, paradoxal, tocmai din cauză că alte partide nu au dorit să primească în rândul lor foști membri NSDAP.

Se poate povesti la televizor despre membrii grupului Azov, despre nazistul Zelenski și evreul Hitler, dar poți și să dansezi la nunta reprezentantei partidului al cărui lider a fost membru NSDAP și brigadeführer. Iar apoi să-i asiguri și un loc călduț și o bucată de pâine.

Schröder, desigur, are o biografie mai decentă. A avut. Dar acum ne întrebăm dacă acest om, care după cum se vede în ultimul său interviu cunoaște foarte bine politica și ambițiile prietenului său de la Kremlin, înțelegea că de fapt devine complice la acest război. Schröder nu a fost doar de formă cu Putin. El a făcut în mod activ lobby pentru interesele Gazprom în toți acești ani. Iar principalul scop al acestor interese a constat în fortificarea dependenței Germaniei de Rusia. […]

În orice caz, posibila includere în lista de sancțiuni a fostului cancelar federal ar fi fără precedent și ar demonstra cât de rapid se schimbă lumea după invazia rusă în Ucraina. Schröder nu este un funcționar sau oligarh rus, nu e Lavrov sau Abramovici. El face parte din elita politică care nu s-a sinchisit să vorbească de valorile lumii civilizate în timp ce îl slujea pe Putin. […]

Tags: Rusia , Război în Ucraina
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte articole
Jocurile Kremlinului: punctele de presiune pe care Moscova le va apăsa în Republica Moldova la parlamentare

Jocurile Kremlinului: punctele de presiune pe care Moscova le va apăsa în Republica Moldova la parlamentare

Rusia remarca prin vocea diplomației sale că UE și SUA s-ar amesteca în alegerile parlamentare de la Chișinău, programate pentru 11 iulie. Purtătoarea de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, spunea pe 13 mai că „este regretabil amestecul în creştere din partea SUA şi a ţărilor UE în procesele politice interne ale Republici Moldova, ceea ce noi condamnăm cu fermitate”. 

Republica Moldova, la o nouă cotitură: Bătălia celor trei președinți

Republica Moldova, la o nouă cotitură: Bătălia celor trei președinți

La șapte luni de la un scrutin prezidențial complicat, Republica Moldova este din nou în plină campanie electorală. De data aceasta este vorba de alegeri parlamentare anticipate, dar contextul, actorii și mizele au rămas aproximativ aceleași. Principala bătălie se dă în continuare între Partidul Acțiune și Solidaritate, de centru-dreapta și pro-occidental, apropiat președintelui Maia Sandu, și Partidul Socialiștilor, de centru-stânga și pro-rus, condus de fostul președinte, Igor Dodon.

Turcia: metanarațiunea naționalistă și narațiuni false care derivă din aceasta

Turcia: metanarațiunea naționalistă și narațiuni false care derivă din aceasta

Supremația statului turc – și, mai recent, a regimului Erdoğan – în fața cetățenilor este justificată cu ajutorul unor teorii ale conspirației în cheie naționalistă.

Mariana Vasilache

24 May 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
Ucraina cu albele, Rusia cu negrele. A început războiul și pe tabla de șah
Ucraina cu albele, Rusia cu negrele. A început războiul și pe tabla de șah

Rivalitatea șahistă dintre Rusia și Ucraina exista dinainte de invazia din februarie 2022. Exista și dinainte de prima invazie a Rusiei, din februarie 2014. Exista, s-ar putea spune, înainte ca Uniunea Sovietică să se destrame, în decembrie 1991. Dar ea n-a fost nicicând mai aprigă ca anul acesta. Lumea șahului a ajuns din nou, ca pe vremea Războiului Rece, un teren de luptă pentru imagine, influență și putere.

Ionuț Iamandi
Ionuț Iamandi
24 Jun 2022
Omenirea, în pericol. Cum ar putea provoca Rusia o catastrofă la centralele nucleare ale Ucrainei și de ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică tace
Omenirea, în pericol. Cum ar putea provoca Rusia o catastrofă la centralele nucleare ale Ucrainei și de ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică tace

Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus lumea în pragul unui dezastru nuclear, pe măsură ce trupele ruse au ocupat centralele nucleare ucrainene – uneori în urma unor lupte și schimburi de focuri chiar în proximitatea lor – iar rachete lansate de forțele Moscovei au trecut periculos de aproape de acestea. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a avut însă o reacție oarecum reținută la aceste riscuri și continuă să colaboreze îndeaproape cu rușii, spre exasperarea ucrainenilor.

Liubov Veliciko
Liubov Veliciko
21 Jun 2022
Republica Moldova, între necesitatea de a se dota cu armament și propaganda Rusiei privind neutralitatea sa
Republica Moldova, între necesitatea de a se dota cu armament și propaganda Rusiei privind neutralitatea sa

Războiul din Ucraina a adus în atenția și starea proastă a armatei Republicii Moldova, insuficient de echipată după trei decenii în care a fost neglijată de autorități. La Chișinău a început să se înțeleagă că armata trebuie să poată face față măcar unei agresiuni dinspre Transnistria, însă Rusia și oamenii săi insistă, în mod absurd, că dotarea armatei echivalează cu încălcarea neutralității.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
20 Jun 2022
Presa independentă rusă, despre drumul Finlandei și Suediei către NATO, refuzul unor militari ruși de a lupta în Ucraina și ezitările Occidentului de a-i livra arme Kievului
Presa independentă rusă, despre drumul Finlandei și Suediei către NATO, refuzul unor militari ruși de a lupta în Ucraina și ezitările Occidentului de a-i livra arme Kievului

Presa independentă rusă scrie despre cum a împins Kremlinul Finlanda și Suedia către NATO prin agresivitatea sa în Ucraina și politicile imperialiste. Mediazona analizează cazurile militarilor ruși care au refuzat să mai lupte în Ucraina, iar Garry Kasparov denunță ezitarea Occidentului de a-i livra Kievului armamentul de care aceasta are nevoie.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
15 Jun 2022